Polițiștii forțați să asigure continuitatea fără să fie plătiți

De fiecare dată când se vorbește despre emiterea unui Ordin de ministru, ca reprezentanți ai organizației sindicale, milităm în primul rând pentru simplitate, claritate și prevederi care să nu poată fi interpretate de șefi în defavoarea subalternilor.

Cu toate că și Ordinul M.a.i. nr. 78/2017 privind condițiile de acordare a majorării salariale pentru personalul Ministerului Afacerilor Interne planificat să asigure continuitatea îndeplinirii atribuțiilor specifice, în afara programului normal de lucru, de la domiciliu, precum și activitățile pentru care se asigură continuitatea îndeplinirii atribuțiilor specifice are doar câteva articole pe o pagină jumate, cu condiții clare, iată că la IPJ Dolj am descoperit un nou caz de abuz de putere din partea inspectorului șef.

Poate că îl acuzăm cu titlu gratuit și de fapt „specialiștii” lui sunt de vină pentru situație, însă de aceea este inspector șef, să își asume și gafele și dispozițiile ilegale pe care le semnează. Astfel, stimabilul cms. șef de politie dr. Nicolescu Constantin, în calitate de inspector șef, la data de 30.06.2017 a emis Dispoziția nr. 891, care plagiază 99% din Ordinul MAI 78/2017 însă adaugă o condiție cumulativă suplimentară pentru colegii tineri de la posturi în așa fel încât aceștia să nu mai beneficieze de sporul de 40%.

Practic, în afara condițiilor prevăzute de Ordin, în dispoziția de la Dolj se mai include cea cu privire la obligativitatea deținerii avizului de poliție judiciară valabil sau apartenența la structurile de criminalistică. Cu alte cuvinte, activitatea statuată la art. 3 alin. 1 din Ordin, este exclusă, lăsând să se înțeleagă faptul că numai „judiciariștii” și „criminaliștii” pot beneficia de sporul de 40% pentru continuitate, adăugându-se astfel o nouă condiție la art. 4

 

 

Și în situația ipotetică, în care am aprecia că este legal să adaugi la un Ordin printr-o dispoziție, tot avem o problemă cu colegii care de la 30.06.2017 și până în prezent au fost efectiv fraieriți când li s-a impus prin planificare să execute serviciul de continuitate cu promisiunea că vor beneficia de majorarea de 40% chiar dacă nu le-a fost emis încă avizul de poliție judiciară. Totuși, asta nu i-a oprit pe  polițiști și nici pe șefii lor să îi pună să intervină la evenimente și să îndeplinească atribuțiile de serviciu de la domiciliu dar, surpriza, fără să primească vreun leu.

Acum, vine și întrebarea firească: cine se face vinovat de acest prejudiciu material cât și de abuzul săvârșit? Inspectorul șef care a emis o dispoziție ilegală sau șefii dumnealui care i-au obligat pe polițiști să îndeplinească atribuțiile prevăzute de art. 3 alin. 1 din O.m.a.i. 78/2017 fără să îi plătească?

Poate în acest context vor înțelege inspectorii șefi de ce este atât de important să respecte dialogul social și să informeze reprezentanții sindicatelor anterior emiterii oricărei dispoziții care produce efecte asupra membrilor noștri de sindicat în așa fel încât, pe baza unor dezbateri și a unui schimb de idei, conținutul acestora să fie legal.

Am sesizat în acest sens Corpul de Control al Ministrului și totodată am cerut revocarea Disp. în cauză pentru motive de nelegalitate. Îi asigurăm pe toți colegii care s-au aflat în această situație că vom folosi toate instrumentele legale pentru a-și primi banii pentru intervalul în care au asigurat continuitatea în ultimele luni.

 

Viitorul ne aparține!

Gabriel Gîrniță, Președintele Filialei Dolj a Sindicatului EUROPOL

 

Sindicatul EUROPOL: Polițiștii forțați să asigure continuitatea fără să fie plătiți

Distribuie

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută