Mii de politisti nevoiti sa intervina singuri la urgente. Care sunt riscurile?

Ne adresam cetatenilor din Romania, cei care ar trebui sa fie beneficiarii unui serviciu politienesc de calitate, dar nu sunt pentru ca politicienii si ministrii ultimilor ani au avut grija sa transforme Politia Romana intr-o anexa de partid, intr-o organizatie mafiota, corupta din interior.

De foarte mult timp cetateanul de pe strada nu mai este o prioritate pentru sefii din Politia Romana. Prin inginerii mai mult sau mai putin infractionale, prin legaturi stranse, formate intre politisti decidenti si oameni cu putere politica si financiara, o parte dintre sefii din politie au uitat de juramantul depus si muncesc doar pentru interesul propriu, fara sa-si asume vreun risc, ci doar asteapta salariul garnisit cu extrem de multe sporuri nemeritate.

Siguranta dumnevoastra nu mai este trecuta in fisele posturilor celor care sunt platiti sa v-o asigure, care au obligatia sa gestioneze resursele umane in asa fel incat noi toti sa putem merge in siguranta pe strazi. In ultimii zece ani, si nu cred ca exagerez, numarul politistilor de ordine publica a scazut extrem de mult, din vina sefilor care au permis, sub diferite metode, legale sau nu, mutarea, transferarea, delegarea politistilor de siguranta catre alte compartimente, unde doar 30 % mai fac munca reala de politie, restul plimba hartii, fac calcule financiare, impart papuci, se cred juristi sau pur si simplu s-au calificat in facutul si indulcitul cafelelor. O treime din totalul politistilor din Ministerul Afacerilor Interne desfasoara activitati specifice meseriei de politist, restul … lucreaza in politie.

Cazuri multe s-au tot prezentat in mass media, in care politistii au fost agresati din cauza ca erau obligati sa mearga singuri la evenimente. Chiar au fost realizate și studii de caz in urma carora reprezentantii MAI au recunoscut ca legea este incalcata si ca politistii mor din vina unor imbecili de sefi. Insa doar atat…s-au rezumat la studii de caz! Sefi sanctionati, cercetati penal sau care sa raspunda in vreun fel pentru maniera deficitara in care gestioneaza personalul…. zero

.

Asa va fi mereu, atat timp cat in posturile cheie sunt numiti, imputerniciti, ajutati sa ajunga sefi ,politisti slab pregatiti, slugarnici, pupincuristi, membrii de partid fara cotizatie financiara dar cu contributie individuala. Sunt multi sefi care dupa pensionare au ajuns pe liste eligibile ale partidelor politice din Romania si chiar in Parlament. Nu stiam ca a fi sef in politie este mai presus de a fi membru consacrat al vreunui partid, cu merite politice exceptionale.

Daca s-a ajuns in Politia Romana ca un agent de siguranta sa sune la 112, sa sesizeze ca este trimis singur la interventii si ca nu mai poate face fata solicitarilor, inseamna ca institutia se afla realmente pe butuci.

Sefii stiu ca este interzis sa planifice in dispozitivul de ordine publica politisti singuri. Conform procedurilor si dispozitiilor Inspectoratului General al Politiei Romane, pe care ei singuri le-au impus, patrula trebuie formata din cel putin doi politisti. Cat despre politistii locali, acestia pot fi folositi doar in situatii exceptionale, in actiuni comune, in patrule separate sau suplimentar patrulei formate din doi politisti. Acestea sunt normele legale in vigoare.

La Politia Lupeni s-au comis abuzuri extreme. Mai grav este ca prin ceea ce a trecut colegul nostru, trec zilnic mii de politisti care actioneaza singuri si care se vulnerabilizeaza. Sa nu mai vorbim ca este ilegal ca un politist sa efectueze serviciul pe o autospeciala a Politiei Locale. Nu mai cred ca este cineva in Politia Romana care vrea sa gaseasca adevaratii vinovati ai acestei situatii. Mintile luminate sigur vor gandi ca trebuie cercetat politistul pentru ca a sunat la 112 si pentru ca a vorbit cu presa. Cu alte cuvinte, au informat cetatenii, in slujba carora suntem cu totii, pentru a le spune ca 1 politist este pus sa asigure linistea si ordinea publica pret de 8 ore intr-un oras de 25.000 oameni.

Politistul ucis in sediul postului de politie a fost inaintat in grad, post mortem, agentii de politie decedati intr-un accident rutier din cauza ca au lucrat zile intregi fara odihna, la fel, atat ! Ati auzit sa fie trasi la raspundere sefii care i-au trimis la moarte ? Eu nu!

In Politia Romana sefii politistilor au ajuns sa fie martorii infractorilor in instantele de judecata iar daca intrebati unde exista asa ceva, poate aruncati o privire pe la IPJ Neamt.

Doamna ministru, nu dau doi bani pe sporul de permanenta, gaselnita dvs. odioasa si a liderilor de sindicat care nu au facut altceva decat sa profite de nepasarea, de sila politistilor in a-si mai striga neajunsurile, prin care incercati sa-i transformati pe politisti in sclavi, in victime sigure ! Cu alte cuvinte, spuneti ca ne trimiteti la moarte dar trebuie sa fim multumiti pentru ca mai primim si niste banuti in plus pentru asta. Vina dumneavoastra este ca habar nu aveti ce inseamna munca asta de politie dar partidul va impinge sa va dati experta.

Mie personal, mi-e sila de politicienii care spun ca sunt mari aparatori ai drepturilor politistilor, la televizor, dar in realitate nu urmaresc decat obtinerea unui capital de imagine. Am mai vazut un ministru care si-a abandonat politistul intr-o groapa, agentul de politie care apara viata politicianului iar pentru asta a lasat o familie indurerata si ne priveste din ceruri acum.

Ati interpretat gresit juramantul pe care-l depun politistii, chiar cu pretul vietii nu inseamna ca voi, astia de va voteaza romanii sa le asigurati siguranta pe strazi, detineti puterea de a hotari asupra dreptului nostru la viata. Noi suntem in slujba romanilor, lor si tarii le-am jurat credinta. Faptul ca va numiti si voi romani, politicieni si acei sefi criminali, va pot spune, se datoreaza doar faptului ca v-ati nascut in interiorul granitelor Romaniei.

Nu mai trebuie ca politistii sa accepte sa fie victimele sefilor carora nu le pasa decat de avansarea lor sau de mentinerea posturilor pe care le ocupa.        Permanenta ucide iar ei vor s-o legalizeze prin plata unui spor. Da, in Politia Romana a aparut sporul pentru moarte, gratie unei doamne ministru si a unor lideri platiti din banii politistilor. Nu aveti obligatia de serviciu sa mergeti singuri la interventii. Din cauza incompetentei sefilor si a celorlalti decindenti, care au fost in incapacitate de a gestiona resursa umana, nu trebuie sa va puneti viata in pericol. Nu uitati ca de fiecare data cand a existat o tragedie, intr-un fel sau altul, tot politistul a fost de vina pentru ca nu s-a „orientat”. Nu au decat sa mearga ei la moarte sigura, ca doar sporul este mai mare pentru ei.

Daca dumnevoastra, opinia publica, presa scrisa, vorbita si auzita nu luati atitudine si nu va recuperati dreptul la siguranta, va fi din ce in ce mai greu pentru noi toti.  Se impune o reforma urgenta in Politia Romana iar aceasta reforma poate incepe numai daca fiecare dintre noi va lua atitudine prin mijloacele pe care le are la dispozitie.

Viitorul ne apartine!

Canarau Ioan,

Vicepresedinte al Sindicatului Politistilor Europeni.

Sindicatul EUROPOL: Mii de politisti nevoiti sa intervina singuri la urgente. Care sunt riscurile?

2 răspunsuri

1. Va salut.Lucrez in mediul urban, ordine publica, si mai marii nostrii sefi au intocmit un protocol cu “politia”locala.Cel mai penibil lucru posibil sa ma urc in masina localilor sa merg la interventie, mai ales cand vad ca lumea nu face nici o diferenta intre noi, ba mai mult ei isi creeaza o anumita imagine pe spatele nostru.Am citit OMAI 60/2010 cu toate modificarile si completarile, fiind specificat ca patrula de politie sa fie formata din 2 politisti, dar mai este si urmatorul articol : Art. 24. – (1) Atunci când situaţia operativă o impune, în activitatea de menţinere a ordinii şi siguranţei publice pot fi angrenate, în condiţiile legii, structuri de poliţie locală.
    (2) Integrarea efectivelor poliţiei locale în dispozitivul de menţinere a ordinii şi siguranţei publice se face având în vedere prevederile Planului unic de ordine şi siguranţă publică şi ale Planului de ordine şi siguranţă publică al poliţiei locale, în baza unor protocoale de cooperare încheiate între inspectoratele de poliţie judeţene/Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi autoritatea administraţiei publice locale.
    Deci e legal sa fac patrula cu local, folosind masina lor?

2. Perfecta dreptate în ceea ce a descris colegul mai sus . Și eu am făcut permanentă singur un an de zile întreg intro comuna cu 2500 romi din care jumătate erau penali .Aveam in doua zile 15 ,20 de intervenții la care mergeam singur sau cu paznicul de la primărie care de frica nu cobora din mașină…….Mă întâmpinau țiganii cu furci și topoare și doar Dumnezeu a făcut să nu fiu plecat pe lumea cealaltă …Și nu vă spun de cate ori am mâncat o farfurie de ciorba in doua trei reprize din cauza apelurilor 112 la care trebuia să intervin singur și prompt halalll șefi și poliție……..