MAI și IGPF vor deprofesionalizarea Poliției de Frontieră

Deși pare rupt dintr-un scenariu pe care niciun polițist nu ar vrea să îl vadă, Ministerul Afacerilor Interne în complicitate cu Inspectoratul General al Poliției de Frontieră organizează concursuri pentru posturi de execuţie vacante de ofiţeri de poliţie din structurile operative, prin încadrare directă.

Așa au considerat că este firesc, ca aceste posturi specifice coordonatorului de tură serviciu, care are în subordine de la 5-6  polițiști până la 50 și uneori chiar mai mult și care trebuie să aibă o vastă experiență  în spate pentru a coordona activitatea unei ture de serviciu, să fie ocupate din sursă externă.

Începând cu data de 02.11.2018, pe site-ul instituției www.politiadefrontieră.ro la secțiunea ”Cariera”  a structurilor teritoriale,  au fost afișate posturile scoase la concurs în cadrul ITPF Timișoara(15), ITPF Iași(20), ITPF Sighetu Marmatiei (24) și Garda de Coastă(7).

Deși ministrul afacerilor interne, Carmen Dan a reiterat de nenumărate ori că posturile vacante pentru ofițerii operativi se vor scoate la concurs pentru agenții de poliție, urmând ca posturile vacante ale agenților de poliție să fie scoase la concurs ulterior, la Poliția de Frontieră lucrurile nu s-au întâmplat așa, iar toată frontiera țării va fi împânzită de profesori de biologie, lăcătuși-mecanici, farmaciști sau chiar ingineri de drumuri și poduri. Nu ne îndoim sub nicio forma de cunoștințele acestora în domeniile în care au fost specializați, dar până la a avea calitatea de coordonatori pe frontiera de stat a României, care implică o bună cunoaștere a situației operative și o experiență ca polițist, e cale lungă.

Având în vedere toate acestea, nu putem înțelege decât că ”menegerii” din Poliția de Frontieră au o părere atât de proastă despre agenții de poliție, încăt i-au pus ca umplutură în anunțul de concurs. Pot participa și agenții de poliție, însă condițiile pe care trebuie să le îndeplinească nu sunt aceleași ca pentru cei care participă din sursă externă. Aceștia trebuie să îndeplinească condițiile de participare specificate în Legea 360/2002 privind Statutul polițistului, având nevoie de cel puțin 2 evaluări anuale de serviciu unde trebuie să fi obținut calificativul cel puțin ”bine”. Din asta reiese clar că aceștia trebuie să aibă o vechime în serviciu de cel puțin 2 ani, în timp ce candidatului din sursă externă nu i se impune nicio condiție în materie de vechime în specialitate sau serviciu.

Mai mult de atât, nu au fost incluse toate domeniile fundamentale din H.G. nr. 158/2018 privind aprobarea Nomenclatorului domeniilor şi al specializărilor/programelor de studii universitare şi a structurii instituţiilor de învăţământ superior pentru anul universitar 2018-2019. Mai precis, un farmacist sau un iniginer în petrol și gaze  poate participa la concurs, în timp ce un absolvent al unei facultăți de educație fizică și sport nu poate participa. Stăm și ne întrebăm,  ce are în plus unul față de celălalt?! Culmea, coordonatorul de tură are atribuții pe linia de resurse umane și este responsabil și de pregătirea fizică a agenților de poliție din cadrul turei de serviciu.

Această bătaie de joc la adresa agenților de poliție nu arată decât faptul că anunțurile de concurs au fost făcute pe genunchi, că nu aceștia sunt o prioritate pentru Poliția de Frontieră și că deprofesionalizarea este cuvântul de ordine în agenda conducerii Ministerului Afacerilor Interne și a Inspectoratului General al Poliției de Frontieră. Dacă nici în al 12 lea ceas nu se va ”repara” această inechitate creată agenților de poliție, se va ajunge la zeci de procese in instanță care vor bloca examenele.

Atașăm anunțurile de concurs pentru cele 3 structuri teritoriale ale Poliției de Frontieră:

Anunț concurs ITPF Timișoara

Anunț concurs ITPF Iași

Anunț concurs Garda de Coastă

 

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: MAI și IGPF vor deprofesionalizarea Poliției de Frontieră

Distribuie

5 răspunsuri

  1. Ce e asa greu de înțeles, probabil mai trebuie introduse în sistem anumite ” progenituri “…Ce vor sta fictiv pe acele funcții dar vor fi delegați in locuri călduțe și ulterior la expirarea tutelei, acolo unde vor dori.
    Bleah

  2. Asa cum s-întîmplat si la SPF orsova cu numirea agentului turlui pe functie de marina fara sa aibă calificare si atestare desi erau agenți calificați si atestati,dar nu se pot ocupă decit daca ai corp.Nu mai contează profesionalismul si vechimea.Asta inseamna corupție si incopetenta.

  3. Buna ziua ! Din moment ce se organizeaza un concurs pentru ocuparea posturilor vacante , iar agentii participanti vor fi mai slab pregatiti ca si participantii din sursa externa , nu vad care este problema. Nu uitati ca in 2011 sau concediat datorita restructurarilor mai multi ofiteri , care nu au avut sansa pana acum sa participe la un concurs pentru reincadrare. Pt ei nu s au scos locuri sa poata sa si redobandeasca postul. Si sa va mai spun una si mai tare: in 2011 dupa ce au fost pusi la dispozitie si dati afara ofiteri sefi de tura cu experienta , au venit in locul lor ofiteri din scoala de politie. Acei ofiteri care direct din bucuresti au ajuns pe izlazul frontierelor aveau experienta ???.

  4. Corect ar fi fost sa dea examen agentii din sursa interna care au ani de experienta in spate precum si ofiterii care au fost disponibilizati in 2011 dupa niste criterii si examene total nerelevante.Faptul ca acum poate da examen oricine cu diplome din domenii care nu au nici o legatura cu profesia de politist de frontiera si sa conduca zeci de oameni.Va fi un examen in care vor concura agenti cu experienta contra PILOSI(nepoti ,nepoate,fii,fiice,sotii si alte rude).Pe de alta parte cineva care are capacitate mare de TOCEALA(pana la urma acest examen se rezuma la cine poate toci mai mult)nu este neaparat un bun politist de frontiera.Rog sindicatul Europol sa faca demersuri pentru asigurarea corectitudinii examenului tinand cont ca subiectele vor fi elaborate la nivelul inspectoratelor teritoriale si cei care lucram in sistem stim cum merg treburile.Multumesc

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută