De ziua Poliţiei de Frontieră Române, poliţiştii nu mai pot fi avansaţi!

După cum bine ştim cu toţii, în fiecare an, pe dată de 24 iulie, poliţiştii de frontieră sărbătoresc ziua armei. În acest an se împlinesc 153 de ani de existenţă instituţională, când la 24 Iulie 1864, domnitorul Alexandru Ioan Cuza semna Decretul prin care se realiza unirea corpurilor grănicereşti “de dincoace şi dincolo de Milcov”, însemnând recunoaşterea identităţii instituţionale şi, totodată, piatră de temelie a Poliţiei de Frontieră de astăzi.

Dacă până acum reprezentanţii Poliţiei de Frontieră Române spuneau că această dată reprezintă un prilej pentru recompensarea propriilor lucrători în indeplinirea atribuţiilor specifice la graniţele României, de anul acesta ne vom mulţumi doar cu nişte simple urări de “La mulţi ani”

Dacă în vechiul cadru normativ, Ordinul MAI 665/2008, poliţiştii de frontieră puteau fi avansaţi de Ziua Naţională a Poliţiei de Frontieră – 24 iulie, prin noul act normativ, Ordinul MAI 140/2016, gradele profesionale se pot acordă numai cu ocazia Zilei Poliţiei Române – 25 martie, şi a Zilei Naţională a României – 1 decembrie.

Anexă 6 a Ordinului MAI 140/2016

Gradul profesional se acordă poliţistului, în condiţiile legii, în limita numărului de posturi prevăzute cu gradul respectiv, aprobat de ministrul afacerilor interne, după cum urmează:

  1. a) de regulă, la dată de 25 martie a anului în curs, precum şi de Ziua Naţională a României – 1 Decembrie;
  2. b) la absolvirea instituţiei de învăţământ de profil ale MAI, precum şi celor pregătiţi pentru nevoile MAI la alte instituţii de învăţământ;
  3. c) la reîncadrare;
  4. d) la încadrarea directă;
  5. e) la trecerea agenţilor de poliţie în corpul ofiţerilor de poliţie;
  6. f) la încetarea raporturilor de serviciu;
  7. g) post-mortem.

În situaţia prevăzută la lit. a), poate fi propus pentru acordarea gradului profesional următor doar poliţistul încadrat, la dată avansării, pe un post prevăzut în statul de organizare cu grad profesional superior celui deţinut. Practic, dacă în vechiul ordin, personalul MAI era avansat cu ocazia zilei armei din care făcea parte, acum vor putea fi avansaţi numai când poliţiştii sărbătoresc Ziua Poliţiei Române, adică în 25 martie.

Prin analogie la această situaţie putem spune că nu mai primim cadouri de ziua noastră onomastică, ci de ziua onomastică a vecinului de la scară alăturată. Sigur, s-au păstrat excepţiile cu privire la momentul în care se pot face avansări înainte de termen pentru merite deosebite, dar care nu sunt de natură să explice această aversiune faţă de Ziua Poliţiei de Frontieră.

Anexă 6 a Ordinului MAI 140/2016

Avansarea poliţistului, la împlinirea stagiului minim în grad profesional, se face la dată de 25 martie a anului în curs. Avansarea poliţistului înaintea împlinirii stagiului minim se face de Ziua Naţională a României – 1 Decembrie sau în tot cursul anului, pentru merite excepţionale, dacă îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:

  1. a) a îndeplinit jumătate din stagiul minim al gradului profesional pe care îl deţine;
  2. b) este apreciat în această perioada cu calificativul de cel puţin „bine”;
  3. c) postul pe care este încadrat în statul de organizare este prevăzut cu grad profesional superior celui pe care îl deţine;
  4. d) a absolvit studiile sau/şi cursurile prevăzute de lege.

În situaţii temeinic justificate, cu aprobarea ministrului afacerilor interne, poliţistul poate fi avansat în gradul profesional următor, fără îndeplinirea condiţiei prevăzute la lit. a).

E o situaţie fără precedent în istoria acestei instituţii cu o însemnătate şi vechime seculară.O gaşcă de tehnocraţi s-au întâlnit în mare grabă în cursul anului trecut, nu ştim exact dacă ziua sau noaptea, pentru a emite acest ordin de ministru şi pentru a “fura” din însemnătatea acestei zile pentru poliţiştii de frontieră.

Suntem siguri că aceştia nu erau poliţişti de frontieră, au văzut infractori doar la televizor în filmele cu Jean Claude VanDamme şi s-au gândit că deja e prea mult pentru poliţiştii de frontieră să-şi sărbătorească ziua armei,de ce ar mai trebui să fie şi avansaţi?Si am uitat să precizez că aceştia sigur aveau foarte multe steluţe pe umăr care le-au crescut precum creştea Greuceanu, personajul din poveste.

Deşi organizaţia noastră a trimis propuneri de modificare urgenta a acestei situaţii inedite şi mai mult de atât am susţinut în cadrul şedinţei de semnare a Acordului colectiv de muncă această modificare, însuşi zeul zeilor, inegalabilul Dumitru Coarnă s-a opus acestei modificări afirmand că această modificare nu este temeinică şi ce ar fi dacă şi DGA ar solicită să-şi sărbătorească ziua armei.Din acest motiv, solicităm să nu-i mai cumpăraţi cadou domnului Coarnă de sărbătoarea Sf. Dumitru , ci de sărbătoarea Sf. Gheorghe.

Anul acesta nu vom mai avea avansări la termen, ci vor fi doar un număr infim de avansări înaintea împlinirii stagiului minim, pentru situaţii excepţionale aşa cum prevede ordinul şi nicidecum pentru însemnătatea Zilei Poliţiei de Frontieră, ci pentru prevederea art.2 alin. 2 din Anexă 6 din OMAI 140/2016- “sau în tot cursul anului pentru merite deosebite”.De asemenea aceste avansări vor fi făcute pe spranceana ca de fiecarea dată, că doar nu poliţiştii operativi sunt cei care aduc rezultate, ci doar politistiidin structurile suport ale poliţiei de frontieră.

În cadrul şedinţei de la Ministerul Afacerilor Interne de astăzi vom susţine din nou, că poliţiştii de frontieră să poată fi avansaţi la termen, de ziua armei lor. Totodată, va rugăm să fiţi alături de noi în aceste demersuri şi să ne sprijiniţi şi pe viitor pentru a putea reprezenta cât mai eficient poliţiştii de frontieră.

 

Viitorul ne aparține!

Marius Iconaru, Secretar General

 

Sindicatul EUROPOL: De ziua Poliţiei de Frontieră Române, poliţiştii nu mai pot fi avansaţi!

Distribuie

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută