Ce trebuie să știți despre concediul de odihnă

În prima parte a lunii decembrie urmează să fie planificate concediile de odihnă pentru anul 2017. De aceea, considerăm utile informațiile pe care vi le vom prezenta în acest material, mai ales din perspectiva cunoașteri drepturilor stabilite de lege.

Concediul de odihnă este un drept prevăzut de art. 28 alin. 1 lit. e din Legea 360/2002 iar condițiile de acordare, cuantumul și tipurile de concedii de care pot beneficia polițiștii sunt prevăzute în cuprinsul HG 1578/2002.

Poliţiştii au dreptul, în fiecare an calendaristic, la un concediu de odihnă plătit, a cărui durată se stabileşte în raport cu vechimea lor în serviciu, după cum urmează:
a)32 de zile calendaristice, pentru cei cu o vechime în serviciu de până la 10 ani;
b)38 de zile calendaristice, pentru cei cu o vechime în serviciu de peste 10 ani.

Mare atenție însă la modulul de calcul al vechimii pentru a putea determina corect perioada de concediu de care beneficiați. Vechimea în serviciu care se ia în considerare la determinarea duratei concediului de odihnă este aceea pe care poliţiştii o împlinesc în cursul anului calendaristic pentru care li se acordă concediul.

Pentru cei care intră în sistem pe parcursul anului, durata concediului de odihnă se stabileşte proporţional cu perioada lucrată de la data încadrării până la finele anului calendaristic, dar și în raport cu vechimea în serviciu pe care au acumulat-o în alte locuri de muncă.

Un alt element important pentru determinarea perioadei de concediu de care beneficiați este și perioada pe care ați petrecut-o în școala de poliție. Astfel, la calculul celor 10 ani, trebuie inclusă și această perioadă, deși, veți constata pe propria experiență că în cele mai multe unități, cei de la resurse umane fac pe „prosții” și nu o iau în calcul. De aceea este important ca voi să menționați direct în raport de solicitare a concediului acest lucru.

Concediul de odihnă se efectuează până la finele anului calendaristic respectiv, integral sau fracţionat. În situația în care doriți să fie fracționat, condiția este ca una dintre perioade să nu fie mai mică de 21 de zile, în timp ce restul perioadei puteți să o solicitați în câte fracții doriți.

Deși la art. 3 alin. 1 din HG 1578/2002 se prevede că poliţiştii care au absentat de la program întregul an calendaristic, fiind în concediu medical, concediu de maternitate, concediu pentru îngrijirea copilului ori în concedii fără plată, nu au dreptul la concediu de odihnă pentru acel an, să aveți în vedere că Legea 53/2003 Codul muncii a fost modificată în 2015, astfel:

Art. 145

(4)La stabilirea duratei concediului de odihnă anual, perioadele de incapacitate temporară de muncă şi cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal şi concediului pentru îngrijirea copilului bolnav se consideră perioade de activitate prestată.

6)Salariatul are dreptul la concediu de odihnă anual şi în situaţia în care incapacitatea temporară de muncă se menţine, în condiţiile legii, pe întreaga perioadă a unui an calendaristic, angajatorul fiind obligat să acorde concediul de odihnă anual într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui îi care acesta s-a aflat în concediu medical.

De aici rezultă foarte clar faptul că, indiferent de perioadele de inactivitate pentru incapacitate temporară de muncă, concediu de maternitate, concediu de risc maternal și concediu pentru îngrijirea copilului bolnav, polițiștii beneficieză de întregul concediu de odihnă.

Nu în ultimul rând, sunt deosebit de importante prevederile referitoare la planificarea concediului de odihnă. În HG 1578/2002 se stipulează generic faptul că programarea concediilor de odihnă pentru anul următor se face până la data de 15 decembrie a anului în curs, cu consultarea poliţiştilor, şi se aprobă de șeful unității.

Singura restricție referitoare la programarea concediilor face referire la situația în care polițiștii care se află în concediu de odihnă în același timp, să nu fie mai mare de 1/3 din efectivul unității.

Această programare este importantă deoarece, după ce este aprobată de șeful unității, nu mai poate fi modificată unilateral de către conducere decât în următoarele situații:

a)concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă;

b)urmează să îndeplinească misiuni în afara teritoriului naţional, în cadrul forţelor internaţionale de poliţie;

c)poliţistul-femeie solicită concediul de odihnă înainte sau în continuarea concediului de maternitate ori i s-a acordat concediu plătit pentru îngrijirea copilului în vârstă de până la 2 ani sau a celui bolnav în vârstă de până la 3 ani;

d)are recomandare medicală pentru a urma un tratament într-o staţiune balneoclimaterică, caz în care data începerii concediului de odihnă va fi cea indicată în recomandarea medicală;

e)urmează sau este planificat să urmeze un curs de perfecţionare sau specializare în ţară ori în străinătate.

Pentru situaţiile prevăzute la lit. c), d) şi e) reprogramarea este condiţionată de cererea prealabilă a poliţistului.

Intreruperea concediului de odihnă se dispune, în scris, în cazurile prevăzute la lit. b) şi e) şi în cazul prevăzut la lit. c)  de către şeful care are competenţe pe linia gestionării resurselor umane.

Referitor la concediul suplimentar de odihnă, cunoscut și sub denumirea de „concediu de antenă”, acesta reprezintă un drept acordat polițiștilor care își desfășoară activitatea în condiţii deosebite – vătămătoare, grele sau periculoase – ori în locuri de muncă în care există astfel de condiţii, stabilite potrivit legii. Perioada acestui concediu este între 3-14 zile calendaristice.

Pe baza criteriilor şi a determinărilor făcute ,se stabilesc prin ordin al ministrului de interne locurile de muncă cu condiţii deosebite – vătămătoare, grele sau periculoase – şi durata concediului de odihnă suplimentar. Totuși, este de discutat asupra perioadei de 6 zile care se acordă polițiștilor în momentul de față, raportată la condițiile de expunere la unde electromagnetice, deoarece, din punctul nostru de vedere, condițiile periculoase, vătămătoare și speciale la care sunt expuși polițiștii din stradă ar trebui să genereze mai multe zile de concediu suplimentar, înspre limita maximă de 14 zile.

Acest concediu suplimentar se acordă, de regulă, în cea de-a doua parte a anului în curs şi nu poate fi reeşalonat în anul următor.

Organizația noastră vă stă la dispoziție pentru eventualele dificultăți în obținerea acestor drepturi, dar și pentru orice alte lămuriri de care aveți nevoie.

Viitorul ne aparține

Echipa Sindicatului EUROPOL

 

 

33 de gânduri despre “Ce trebuie să știți despre concediul de odihnă

 1. As dori mai multe amanunte despre concediul suplimentar(de antena), la un personal contractual, care avea 5 zile de COS si a avut 6 luni de concediu medical. Cate zile de COS are dreptul in anul respectiv?

  • Concediu suplimentar de odihnă se acorda in functie de conditiile de munca, intre 3 si 14 zile. De asemenea, se acordă proporțional cu perioada lucrata in aceste conditii.

 2. Codul Muncii actualizat precizează faptul ca-ti poti lua c.o.neîntrerupt 10 zile lucratoare, fata de cele 15 cat era anterior, deci 14, respectiv 21 zile calendaristice. De ce sunt obligat sa-mi iau 21 de zile concediu?? Aceast HG nu se raportează la Codul Muncii actualizat?? Sunt polițist de 16 ani si cred ca am avut doar in 2003 concediu de 21 zile. Repet…nu doresc aceasta perioada si ma tot contrazic cu ….Astep răspuns cat mai urgent!! Multumesc!

 3. Buna
  Am dreptul la concediu de odihna in anul 2017 daca mă întorc in data de 01.04.2017,după 19 luni de concediu creștere copil.
  Va adresez aceasta intrebare după ce departamentul de resurse umane m-a informat că nu mai am dreptul la nici o zi de concediu de odihna in anul 2017 după întoarcere din CCC.
  Va multumesc

 4. Am fost trimis in concediu fara sa intocmesc raport si impotriva vointei mele. Nu am primit ordin de serviciu, deci nici n-am avut ce deconta.
  Am efectuat 21 de zile de concediu in luna ianuarie alocate pentru anul in curs. Consider ca mi-au fost ingradite unele drepturi.
  Ce as putea sa fac?

  • Primul lucru pe care trebuia sa il faceti era sa va prezentanti la serviciu si sa intocmiti un raport la conducerea inspectoratului prin care sa sesizati ca nu ati fost consultat cu privire la perioada de concediu. Prin efectuarea concediului, la acest moment, nu mai aveti efectiv ce sa obtineti.

 5. Se poate sa nu fiu avansata la termen în anul 2017 pe motiv ca am fost în concediu medical de la începutul anului
  (Am fost doar 2 zile la serviciu în ianuarie ) întrucât sunt însărcinată și am probleme cu sarcina și sunt nevoită sa stau la pat

  • Calificativul se acorda in urma unei evaluari de serviciu care este partiala sau anuala. In lipsa activitatii, nu exista posibilitatea acordării unui calificativ, ceea ce probabil a determinat lipsa celui de-al 5-lea calificat pentru acordarea gradului profesional urmator.

 6. Buna ziua, am vechime in MAI de 21 ani si drept de CO in suma de 38 zile calendaristice. In luna decembrie 2016 am facut o programare orientativa la concediu pentru anul 2017(31.07-11.08.2017). Se poate acorda concediu de odihna cu o data avansata datorita obtinerii unor bilete la hotel Diana din Saturn jud. Constanta. Mentionez ca biletele la hotel sun in perioada 19.07-26.07.2017, va multumesc anticipat.

  • Buna ziua. Este mai mult decat justificata o reprogramare a concediului de odihna care are la baza acordarea unor bilete la spatiile de cazare a MAI.

 7. Buna seara. M-am pensionat la data de 15.05.2017,pentru limita de varsta, fara a efectua concediu aferent anului 2017.
  Intrebare : Cine deconteaza cv CO neefectuat – care este cuantumul acestuia, intrucat IPJ Bacau – unde am activat nu a raspuns nimic raportului meu din 02.05.2017.
  Poate fi acesta inclus in pensie ?

  • Contravaloarea concediului de odihna neefectuat ca urmare a incetarii raporturilor de serviciu se achita de catre angajator, adica de IPJ Bacau. Daca ati facut o solicitare in acest sens la data de 02.05.2017 si nu ati primit raspuns, depuneti o sesizare pentru cercetarea disciplinara a conducerii IPJ Bacau, careia v-ati adresat.

 8. Daca in prezent sunt politist dar cumulez 10 ani vechime in campul muncii astfel: 1 an scoala militara de subofiteri, 6 ani lucrati efectiv ca salariat cu drepturi depline in Ministerul de Interne ca subofiter jandarmi si apoi 6 luni ca agent principal de politie,iar restul pana la 10 ani si 6 luni cu carte de munca la mai multe societati comerciale ( deoarece la un moment dat am inrerupt activitatea in minister) care este perioada corecta si legalade concediu de odihna ce trebuie sa mi se acorde ca politist. Multumesc

 9. Nu reușesc sa găsesc cadrul legal/normele conform cărora ne este plătit concediul-ordinul de serviciu și mai ales care este graficul cu km. după care se calculează.

  • Ordinul de serviciu pentru concediul de odihna are la baza lista de tarife pe calea ferata. De aceea exista situatii cand pentru km mai putini beneficiati de un cuantum mai mare decat atunci cand distanta e mai mare.

 10. Buna ziua!
  Cum se calculează concediul de odihna al polițistului dacă mijlocul lui cade intr-o zi liberă de sărbătoare data expres prin lege (Paste sau Crăciun)? Nu se exclud aceste zile din calculul zilelor de concediu?

  • Concediul de odihna al politistilor este reglementat de Hg 1578/2002 care prevede ca perioada concediului de odihna este de 32 zile calendaristice, respectiv 38 de zile, dupa caz. Pe cale de consecinta zilele de sarbatoare legala sau zilele de repaus nu influenteaza concediul de odihna.

   • Am alta opinie. Hg la care faceti referire nu este lege organica precum codul muncii. Ori actele normative se interpreteaza in functie de puterea lor de normare si coroborandu.se intre ele. In codul muncii se stipuleaza ca zilele declarate libere legale la nivel national nu se iau in calcul in c.o. documentati.va si reveniti cu raspuns calificat

 11. Vă salut. În urma „consultărilor ” privind concediile pe anul viitor am observat că planificarea perioadelor a fost modificată fără a fi înștiințat în prealabil. Menționez că noile perioade alese de superiori nu îmi sunt utile pentru rezolvarea problemelor personale . Intrebarea mea este următoarea:
  Există o reglementare care să îmi garanteze ca măcar una dintre perioadele alese să îmi fie respectată?

  Aștept răspunsul dvs.
  Mulțumesc!!!

  • Perioadele de concediu se stabilesc prin consultarea angajatilor. In cazul in care nu au tinut cont de solicitarile dvs. puteti redacta un raport prin care sa solicitati acordarea unei anumite perioade justificata de motivele pe care le aveti. In mod normal, reprezentantul organizației sindicale de la nivelul unitatii dvs nu trebuia sa permita o astfel de situatie.

 12. Buna seara! Am si eu o nelamurire: se poate deconta contravaloarea deplasarii in concediul de odinha suplimentar daca nu a fost decontata deplasarea in concediul de odihna de 21 de zile ? Concediul de odihna suplimentar se poate asimila cu cel de odihna pentru care se deconteaza transportul ? Va multumesc anticipat.

  • Concediu de odihna suplimentar este acordat ca urmare a expunerilor la conditiile de munca si este tot concediu de odihna. In acest sens, pentru perioada in care ati fost in concediu suplimentar de odihna puteti beneficia de decontarea cheltuielilor de transport.

 13. Sunt absolvent al promotiei 2017, actualmente fiind sub tutela, as dori sa aflu daca pot beneficia de concediu de odihna in perioada cit ma aflu sub tutela sau la finele acestei perioade.

  • Aveti dreptul la 28 de zile de concediu de odihna pentru anul 2018 pe care il puteti solicita. Si suplimentar, mai aveti dreptul la 6 zile de concediu de odihna cunoscut ca si concediu de antena. Daca intampinati dificultati, va stam la dispozitie.

 14. Din cauza unor probleme grave de sanatate ( neoplasm) am stat un an si jumatate in concediu medical + inca 3 luni, respectiv o luna pentru interventii chirurgicale ulterioare. In ultima perioada am fost frecvent in concediu medical pentru ingrijirea copilului bolnav. Aceste perioade sunt considerate vechime in munca pentru calculul pensiei?

Lasă un comentariu