Ce impact produc cele 3 amendamente votate ieri în Parlament

Ieri, 24.04.2017, la ora 17:00, a avut loc ședință reunită a Comisiei de Muncă și Buget, în vederea întocmirii raportului final pe proiectul legii de aprobare a OUG 9/2017, referitor la salarizarea bugetarilor pentru anul 2017.La ședință a participat MAI la nivel de secretar de stat, Ministerul Finanțelor Publice la nivel de secretar de stat și Ministerul Muncii și Justiției Sociale reprezentat chiar de ministrul Lia Olguța Vasilescu.

Din primele reacții ale deputaților prezenți, membri ai celor două comisii, este evident că pentru unii textul a fost la prima lectură. Mulți dintre ei habar nu aveau despre ce este vorba sau ce trebuie sa voteze. Totul s-a dictat de la nivelul președintelui Comisiei de Muncă, respectiv a ministrului muncii. Reprezentanții Sindicatului EUROPOL au fost prezenți la ședință prin intermendiul componenței delegației Federației PUBLISIND care a susținut întreg setul de amendamente existent.

Dintre cele 4 amendamente cu efect asupra poolițiștilor, respectiv: raportarea sporurilor la salariul de funcție, devansarea acordării salariului de merit, creșterea sporului de la 75% la 100% pentru orele lucrate în zilele de repaus săptămânal și sărbători legale, respectiv acordarea unui spor de 40% pentru asigurarea continuității atribuțiilor specifice, 3 dintre ele au fost votate cu unanimitate, în timp ce sporul de 100% pentru SDSL nu a fost votat.

Ce este important de menționat este faptul că, niciunul din cele 4 amendamente nu a fost asumat de MAI, ci de anumiți deputați. Vă reamintim că orice amendament adus unui proiect de lege, în cadrul comisiilor de specialitate trebuie asumat de cel puțin un deputat pentru a putea fi supus votului. În caz contrar, amendamentul nici măcar nu este dezbătut. În timp ce singurul amendament al colegilor din penitenciare, referitor la raportarea sporului de risc și pericol deosebit, în cuamtum de 30%, la SF, a fost asumat și promovat tocmai de Administrația Națională a Penitenciarelor.

Din păcate, amendamentul referitor la creșterea sporului de la 75% la 100% pentru SDSL, care producea cel mai semnificativ impact și de care ar fi beneficiat cei mai mulți polițiști (aproximativ 60% din personal) nu a fost susținut de MAI și Min Muncii și implicit nu a fost votat nici de deputații PSD. Cu privire la celelalte 3 amendamente, dat fiind că acestea reprezintă firimituri, au fost votate cu unanimitate de voturi. Pentru a vă face o idee pe cifre, exemplificăm după cum urmează:

  • raportarea sporurilor din afara SFB la salariul de funcție va produce efecte asupra 15% din personal, mai ales asupra salariilor celor care beneficiază de un cunatum maxim al fidelității și cei care au indemnizație de conducere. Acestea vor fi incluse în baza de calcul la care se vor raporta sporurilor acordate pe bază de pontaj. Impactul pe total este insignifiant.
  • acordarea diferenței contravalorii salariului de merit, care este 10% din salariul funcției, este în medie de 50 lei de persoană însă de acesta nu vor beneficia cei aproximativ 45.000 de polițiști cărora le-a fost majorat artificial salariul de funcție la 1450 ca urmare a HG 1/2017. În acest context, prin absorția salariului de merit în salariul de funcție, puteți anticipa și voi inexistența unui impact financiar.
  • acordarea unui spor de 40% pentru asigurarea continuității atribuțiilor specifice, este important de precizat că modalitatea de acordare și condițiile vor fi stabilite prin Ordin al ministrului. În momentul de față la aproximativ 60% din posturile de poliție, respectiv câte 3-4 lucrători de la nivelul ipj-urilor, polițiilor municipale și orășenești, asigură „permanența”, ceea ce reprezintă un nunăr total de maxim 2500 lucrători. Totuși chiar dacă legea va fi adoptată până în data de 05 mai, acest spor nu va fi resimțit din cauza lipsei Ordinului ministrului.

Este evident că ne aflăm în fața unei discriminări vădite, referitoare la stabilirea unui cuantum diferit pentru polițiști în raport cu celalalte categorii sociale (sănătate, asistență socială, alimentație publică) în condițiile în care vorbim despre aceleași condiții de muncă, respectiv munca în zilele de repaus săptămânal. Totuși, ministrul muncii a precizat că va avea în vedere ca sporul de 100% să fie aplicat unitar după intrarea în vigoare a legii salarizării unitare.

În ceea ce privește sporul de „permanență” de 40%, aceste este copiat de la sistemul de sănătate din cuprinsul art. 3 alin. 6 al Anexei III din Legea 284/2010 „Medicii care sunt nominalizaţi să asigure asistenţa medicală de urgenţă, prin chemări de la domiciliu, vor fi salarizaţi pentru perioada în care asigură garda la domiciliu cu un venit determinat în funcţie de 40 % din tariful orar aferent salariului de bază şi numărul de ore cât asigură garda la domiciliu. însă, este preluat deficitar deoarece, spre deosebire de medici, cărora li se pontează orele în care asigură garda de la domiciliu și li se acordă în plus un spor de 40%, polițiștii vor primi doar cei 40% (aprox. 3 lei/oră), fără să li se ponteze aceste ore ca fiind timp în cadrul normei de lucru. Mai mult, medicii pot fi nominalizați la asigurarea asistenței prin chemări de la domiciliu numai dacă își dau ei acordul.

În continuare, organizația noastră așteaptă votul de azi din plenul Camerei Deputaților și intrarea în vigoare a legii de aprobare a OUG 9/2017 pentru a interveni asupra Ordinului de ministru care va emis pentru această continuitatea de la domiciliu. Nu vrem să multiplicăm mijloacele și căile pe care șefii le au la dispoziție pentru a abuza de funcție, prin emiterea unui alt document cu caracter normativ prin care să fie stabilite numai obligații în cârca polițiștilor. Obiectivul nostru este ca acest spor să fie acordat numai polițiștilor care vor să asigure continuitatea de la domiciliu, dispuși să renunțe la timpul lor în schimbul unor sume modice.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: Ce impact produc cele 3 amendamente votate ieri în Parlament

Distribuie

Un răspuns

  1. Am fost la miting degeaba…Praf în ochii!!!.Asa va fi mereu, totodata si sindicatele care sunt scindate sunt slabute.Degeaba ne agitam!!!

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută