Aflați cum puteți beneficia de pensie de serviciu anticipată parțială

De la an la an, statisticile referitoare la starea de sănătate a polițiștilor ne arată ritmul de creștere alarmant a acestor cazuri. În acest moment, sunt luați în evidența Direcției Medicale peste 40.000 de persoane cu afecțiuni medicale iar pragul de vârstă la care aceștia sunt diagnosticați cu diferite boli scade drastic.Aceste afecțiuni medicale, cauzate exclusiv de condițiile de muncă și de stresul profesional, sunt neglijate și chiar mușamalizate de MAI pentru simplul fapt că nu există niciun plan de măsuri de îmbunătățire a condițiilor de muncă sau de îmbătrânire activă.

Dacă în alte domenii de activitate angajatorii sunt obligați să respecte normele de securitate și sănătate în muncă și sunt periodic controlați de ITM pe această linie, pentru structurile de apărare, inclusiv MAI, sunt constituite structuri proprii de protecția muncii care sunt subordonate tocmai șefilor de IPJ-uri, pe care ar trebui să îi controleze. Consecința lipsei unor măsuri adecvate este destul de evidentă, aproximativ jumătate din polițiștii încadrați în Politia Română și Poliția de Frontieră Română sunt declarați „apt limitat”.

Totuși, ceea ce nu vi s-a spus, și o facem noi, este că cei care sunt declarați „apt limitat” pot beneficia de pensie de serviciu anticipată parțială dacă îndeplinesc mai multe condiții prevăzute de actele normative incidente, după cum urmează:

 • condiția de vârstă – polițistul să aibă o vechime totală de 20 de ani dintre care 10 ani în serviciu.( Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat ) Art. 18. – (1) Au dreptul la pensie de serviciu anticipată parțială militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special, în activitate, care au o vechime efectivă de minimum 20 de ani, dintre care cel puțin 10 ani vechime în serviciu, și care se află în una dintre următoarele situații: a) sunt trecuți în rezervă ori au încetat raporturile de serviciu, ca urmare a reorganizării unor unități și a reducerii unor funcții din statele de organizare, precum și pentru alte motive sau nevoi ale instituțiilor din domeniul apărării naționale, ordinii publice și securității naționale;
 • condiția ca polițistul să fie clasat apt limitat de o comisie medico-militară și să nu mai poată îndeplini atribuțiile funcției deținute. În acest sens, cel mai simplu exemplu este cel referitor la pregătirea fizică, care reprezintă atribuție de serviciu în sensul O.m.a.i. 154/2004 și care obligă polițistul la un program de pregătire fizică de 6 ore/săptămână pentru operativi și 4 ore/săptămână pentru neoperativi.
 • a treia condiție este de a înștiința structura de resurse umane despre hotărârea comisiei medico-militare, pentru a pregăti modificarea raporturilor de serviciu ale polițistului în sensul punerii la dispoziție a acestuia. Mai mult, structura de resurse umane are obligația de a identifica o funcție echivalentă, cu aceleași drepturi salariale potrivit art. 27²¹ din Legea 360/2002 modificată: „Polițistul este pus la dispoziție în vederea numirii într-o funcție, prin aplicarea prevederilor art. 27³¹, în următoarele situații: c) ca urmare a clasării «apt limitat» de către comisiile de expertiză medico-militară, atunci când nu mai poate îndeplini atribuțiile funcției deținute;”

Numirea pe o noua funcție, dacă se identifică una, se face doar cu acordul polițistului pus la dispoziție. Dacă numirea într-o nouă funcție nu se poate realiza, raporturile de serviciu ale polițistului încetează cu drept la pensie conform art. 69 alin. 1 lit. j) „pentru alte motive sau nevoi ale Ministerului Afacerilor Interne, după expirarea perioadei de punere la dispoziție sau, pe parcursul acesteia, la cererea polițistului, în condițiile art. 27²¹ alin. (1) atunci când nu s-a putut realiza numirea într-o funcție”.

Pentru cei care se află în această situație, îi avertizăm că prima reacție a structurilor de resurse umane va fi să respingă existența cadrului legal pentru pensionarea anticipată parțială și asta pentru că de la nivel central s-a cerut minimalizarea trecerilor în rezervă, din cauza deficitului uriaș de personal. Din datele pe care le deținem, sunt doar câteva situații în toată țara, fiind vorba exclusiv de cadre cu influență care s-au folosit de aceste prevederi pentru a trece în rezervă. Noi vă asigurăm de sprijinul necesar în situația în care întâmpinați dificultăți și vom continua demersurile pentru clarificarea diferitelor spețe legate de pensionare.

Viitorul ne aparține!

Dan Avasilcăi, Președinte Filiala Constanța

 

15 gânduri despre “Aflați cum puteți beneficia de pensie de serviciu anticipată parțială

 1. Va rog sa imi raspundeti la o intrebare daca cunoasteti. La calcularea vechimii pentru pensionare se aduna/adauga si scoala miltara si impreuna se poate indeplini cuantumul necesar de 25 ani? Adica la 24 de ani efectiv in gr 1 de munca se aduna 1 an sc militara? Va multumesc. Cu deosebita consideratie!

  • Scoala militara se ia in calcul la pensie pentru vechime in munca (perioada asimilata stagiului de cotizare) precum si ca vechime in serviciu (elev/student scoala miltara – cu execptia liceelor, militar angajat pe baza de contract, agent/subofiter/maistru militar/ofiter)

 2. Eu sunt clasat Apt Conditionat prin fisa de aptitudine data de Directia Medicala a MAI am 23,5 vechime in grupa 1,ma pot pensioana anticipat partial prin metoda dvs de mai sus ,repet sunt clasat prin fisa de aptitudine ,conf art 2731 lit.c ? cu stima deosebita astept raspunsul dvs

 3. Buna seara.
  Doresc sa ies la pensie pe caz de boala, fiind clasat „apt limitat” de catre comisia medicala.
  Lucrez intr-un Serviciu si as dori sa stiu daca exista si alte „criterii” (adaugari specifice legii 223 pentru fiecare Serviciu in particular) cu privire la iesirea la pensie.
  Intreb acest lucru deoarece, citind legea am retinut, ca text al legii, scris „negru pe alb” ca daca un militar intruneste toate conditiile, cele ale varstei, vechimii cumulate si ale celei de serviciu, precum si clasarea ca „apt limitat” sau „inapt” poate beneficia de o pensie medicala pe caz de boala.
  Intrebarea mea vine ca urmare a raspunsului celor de la resurse umane, care, sustin, ca, in plus, totul se face si cu aprobarea comandantului unitatii, urmata de aprobarea a 2 sau chiar 3 adjuncti ai Directorului.
  Mentionez ca sunt nascut in mai 1969, sunt angajat ( ca civil) din luna septembrie 1987. In perioada 15 septembrie 1987- 15 ianuarie 1989 am satisfacut stagiul militar obligatoriu. Din data de 1 februarie 1989 am lucrat ca civil pana in data de 1 ianuarie 2003.
  Iar din luna iunie 2003 pana in prezent sunt cadru militar.
  Din nefericire, datorita unor probleme de sanatate am „intrat” in comisia medicala, iar in luna decembrie 2017 am fost clasat ca si „apt limitat”.
  Stiu ca datorita numarului mare de plecari din sistemu l militar nu este agreata ideea de a mai „iesi” la pensie pe caz de boala ca si „apt limitat”.
  Insa doresc sa stiu daca, depun o cerere de trecere in rezerva in aceste conditii, am vreo sansa in conditiile in care, „bombardamentul informatiilor” venite din partea celor de la resurse umane ( si nu numai) m-au facut sa aman depunerea raportului de trecere in rezerva.

  Va multumesc cu stima.

  P.S. Si…chiar nu ma mai simt in stare sa rezist in sistemul militar.

  • Aveti tot dreptul de a beneficia de pensionarea anticipata partial. Trebuie doar sa va depuneti cererea in acest sens. Ca și cazul dvs, sunt zeci de militari care s-au pensionat urmare a declararii ca fiind apt limitati.

 4. buna ziua. as dori sa va intreb daca perioada cat am urmat cursurile facultatii, la zi, se ia in calcul la acea vechimea efectiva de 20 ani.va multumesc!

 5. Dar perioada de 9 luni in care am fost in somaj dupa terminarea facultatii? Se considera perioada asimilata,dar se include in cei 20 de ani?

 6. Si as mai avea o intrebare.nu poate seful in momentul cand vin cu certificatul medical de ,,apt limitat”, sa modifice fisa postului,in sensul sa treaca mentiunea ,,apt limitat” in loc de ,,apt”? Va multumesc!

 7. Buna ziua.

  Am iesit la pensie anticipata partial in data de 30 august 2017 ( 25 ani vechime). In luna noiembrie am implinit varsta standard de pensionare ( 47 ani si 6 luni si 25 ani vechime). Pensia anticipata devine automat pensie standard sau trebuie sa fac o adresa catre Casa Sectoriala de Pensii a MAI. Se recalculeaza din nou pensia sau se pastreaza venitul cel mai favorabil?
  Va multumesc.

  • Sunteti cadrul militar sau functionar public cu statut special? Si sa ne precizati daca v-ati pensionat anticipat partial pentru motive de sanatate.

 8. Buna seara.
  Asi dori sa îmi spuneti de cat concediu medical am dreptul in cazul in care am fost diagnosticat cu o tumoare renala maligna si am fost operat fiindu-mi extirpat un rinichi.
  Daca in urma acestei boli pot primi certificat medical cu grad de handicap si daca pot iesi la pensie.
  Mentionez ca am urmat 1an si o lună de scoala militară ,fiind încadrat in serviciu la data de 04.11.1993, lucrând numai in gr.I,ca operativ la O.P.
  Va multumesc anticipat.

  • Informatii cu privire la perioada de concediu medical din pacate, nu va putem furniza noi pentru simplul motiv ca nu avem studii medicale:) In fucntie de decizia Comisiei medico-militare, se va stabili.

Lasă un comentariu